MESAJ PANOSU
  • Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Emre Koç'un annesi vefat etmiştir.
  • Üniversitemiz Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu (Konuk evi) personeli İhsan Dalyan'ın babası vefat etmiştir.
  • Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Fakülte Sekreteri Mustafa Tekin’in annesi vefat etmiştir.
  • Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi Öğretim Elemanı Arş. Gör. Dila Baran Tekin’in annesi vefat etmiştir.
  • Üniversitemiz Tıp Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Murat GÖLPINAR'ın bir erkek çocuğu dünyaya gelmiştir.
  • Üniversitemiz Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Onur Balcan'ın bir erkek çocuğu dünyaya gelmiştir.
  • Üniversitemiz Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Dr. Öğr. Üyesi Tuna Aydoğmuş'un bir erkek çocuğu dünyaya gelmiştir.
  • Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Elemanı Arş. Gör. Dr. Kadriye Gül Yücel ve Arş. Gör. Muhammet Hasan Yücel'in bir kız çocuğu dünyaya gelmiştir.
  • Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Elemanı Dr. Öğr. Üyesi Mete Dibo'nun bir erkek çocuğu dünyaya gelmiştir.

Üniversitemizden Bir İlk: HÜBTÜAM’a Giysi ve Oyuncaklara Analiz Yetkisi

Üniversitemiz, plastik oyuncak, giysi, ayakkabı ve türevi eşyaların analizinde uluslararası standartlarda akredite laboratuvara sahip, Anadolu’nun ilk üniversitesi oldu.

Türk Akreditasyon Kurumu, Hitit Üniversitesi Bilimsel Teknik Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni (HÜBTÜAM) plastik eşyaların test ve analizi konusunda yetkilendirdi.

HÜBTÜAM Müdürü Prof. Dr. İrfan Kurtbaş, yaptığı açıklamada, HÜBTÜAM’da 2017 yılından bu yana giyecek ve plastik oyuncaklarda ftalat, azo boyar gibi zararlı maddelerin analizinde bölgeye hizmet verdiğini söyledi.

Söz konusu analizler alanında uluslararası akreditasyon alabilmek için çalışmalarının yaklaşık 2 yıl önce başlatıldığını ifade eden Kurtbaş, "Gelmiş olduğumuz noktada, Hitit Üniversitesi Bilimsel Teknik Uygulama ve Araştırma Merkezi, özellikle plastiklerde, giysilerde ve ayakkabılarda ftalat azo boyar, pah, krom altı gibi zararlı maddelerin analizleri konusunda akredite bir laboratuvar denetimini başarıyla atlattı." dedi.

Yurt dışı ve yurt içinden gelen plastik oyuncak ve türevlerin standartlara uygunluk testlerinin, artık Hitit Üniversitesi’nde yapılabileceğini dile getiren Prof. Dr. Kurtbaş, şunları kaydetti:

"Ticaret Bakanlığıyla yaptığımız ön görüşmelerde bölgemizde özellikle yurt dışından gelen, yurt içinde üretilen ve insanların sağlığını olumsuz yönde etkileyebilecek zararlı maddelerin tahlili, test ve analizlerini laboratuvarımızda yapabileceğimizi arz ettik. Bu anlamda bölgemizde hizmet veren bir laboratuvar zaten bulunmamaktadır. Gelmiş olduğumuz noktada, ülkemize ve milletimize yararlı sonuçlar sunmayı temenni ediyoruz."

“Anadolu’nun test ve analiz merkezi olabilir”

Plastik eşya ve türevi ürünlerin, standartlara uygun üretilip üretilmediği konusunda denetimlerin hayati önem arz ettiğini ifade eden Prof. Dr. Kurtbaş, şunları kaydetti:

“Ucuz, işlemesi daha kolay bir ham madde olduğu için plastik eşyaların piyasada giderek yaygınlaştığını görüyoruz. Dolayısıyla halk sağlığını korumak ve kullanıcıların gönül rahatlığı içinde bu ürünleri kullanabilmesini sağlamak için bu ürünlerin düzenli olarak denetlenmesi gerekiyor. Türkiye'de bu anlamda çoğunlukla İstanbul bölgesinde analizler gerçekleşmektedir. Bakanlık tarafından Anadolu'nun çeşitli yerlerinde bu kapsamda yapılan piyasa denetiminden elde edilen ürünler İstanbul bölgesindeki akredite laboratuvarlara gönderilmekte, burada analizleri gerçekleştirilerek uygun olup olmadıklar belirlenmektedir. Hitit Üniversitesi olarak biz de bu alanda akredite laboratuvara sahip olduktan sonra, Ticaret Bakanlığı ile gerekli görüşmeleri yaptık ve önemli rol oynayabileceğimizi arz ettik. Bu girişimlerimiz olumlu sonuçlanırsa, Hitit Üniversitesi, Anadolu’nun test ve analiz merkezi olabilir. Şu anda, üniversite laboratuvarı olarak bu kapsamda akredite tek laboratuvarız."