MESAJ PANOSU
  • Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Emre Koç'un annesi vefat etmiştir.
  • Üniversitemiz Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu (Konuk evi) personeli İhsan Dalyan'ın babası vefat etmiştir.
  • Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Fakülte Sekreteri Mustafa Tekin’in annesi vefat etmiştir.
  • Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi Öğretim Elemanı Arş. Gör. Dila Baran Tekin’in annesi vefat etmiştir.
  • Üniversitemiz Tıp Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Murat GÖLPINAR'ın bir erkek çocuğu dünyaya gelmiştir.
  • Üniversitemiz Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Onur Balcan'ın bir erkek çocuğu dünyaya gelmiştir.
  • Üniversitemiz Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Dr. Öğr. Üyesi Tuna Aydoğmuş'un bir erkek çocuğu dünyaya gelmiştir.
  • Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Elemanı Arş. Gör. Dr. Kadriye Gül Yücel ve Arş. Gör. Muhammet Hasan Yücel'in bir kız çocuğu dünyaya gelmiştir.
  • Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Elemanı Dr. Öğr. Üyesi Mete Dibo'nun bir erkek çocuğu dünyaya gelmiştir.

7. Milletlerarası Şehir Tarihi Yazarları Kongresi Başladı

Hitit Üniversitesi, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi, Türkiye Yazarlar Birliği ve Hitit Üniversitesi Mensupları ve Mezunları Derneği işbirliğinde düzenlenen, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğünce desteklenen 7. Milletlerarası Şehir Tarihi Yazarları Kongresi başladı.

Hitit Üniversitesi Meslek Yüksekokulları Kampüsü Ethem Erkoç Konferans Salonu'nda düzenlenen kongrenin açılış konuşmasını yapan Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, 46 yıl önce kurulan Türkiye Yazarlar Birliğinin kültür, fikir ve sanat hayatına önemli katkılar sunduğunu söyledi.

Konuşmasında şehirlerin insan gibi olduğunu ifade eden Öztürk, “Şehirlerin de insan gibi ruhları vardır. Şehir bir medeniyettir. Medine’dir. Bir anlamda medeniyetler de şehirlerden doğmaktadır. Bizim medeniyetimizin izlerini de Konya’da, Bursa’da, İstanbul’da bulmamız bu nedenledir.” dedi.

Geçen yıl 6.’sı Elazığ’da gerçekleştirilen Milletlerarası Şehir Tarihi Yazarları Kongresi’nin bu yıl Hitit Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlendiğini kaydeden Öztürk, son dönemlerde modern mekanlara ‘Kent’ denilmeye başlandığını vurgulayarak kongre kapsamında, “Modern olmak şehir olmaktan vazgeçmek midir?”, “Modern olmak ruhumuzu kaybetmek midir?”, “Modern ama ruhu olan medeni şehirlerimize yeniden kavuşmak mümkün müdür?” sorularına yanıt arayacaklarını, geçmişten konuşurken geleceğe ışık tutmak istediklerini anlattı.

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü ve Türkiye Yazarlar Birliği Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan da yaptığı konuşmada, Hititlerin insanlık tarihinin en önemli medeniyet havzalarından biri olduğunu, başkent Hattuşa'nın da Çorum sınırlarında yer aldığını, bu nedenle kongreyi Çorum'da yapmaya karar verdiklerini söyledi.

Hattuşa Antik Kenti'nin bazı şehir tarihçilerine göre "İlk evrensel şehir" olduğunu belirten Arıcan, "Bu anlamda milletlerarası şehir tarihinin burada icra ediliyor olması, tarihin en kadim topraklarında yeniden şehri konuşmak için buradayız." dedi.

Dünyada şehirlerin değiştiğine dikkati çeken Arıcan, "Şehirlerimiz korkunç bir değişim ve dönüşüm geçiriyor. Bu, aslında küresel bir algı, küresel bir rüzgar. Tüm dünya şehirleri altüst oluyor. O kadim şehir kültürü artık kayboluyor. Onun için bugünkü oturumumuz, 'Kadim şehirlerden modern şehirlere' başlığını taşıyor." diye konuştu.

Şehirlerin yapılanmasında herkese sorumluluk düştüğüne dikkati çeken Arıcan, "Mısır'da geçen hafta gördük. Kahire'yi genişletmek adına kadim Mısır kültürünün eserlerinin katledildiğini, caddenin ve şehrin açıldığını gördük. Bunlar tabii her ülkede ve şehirde ne yazık ki yapıldı. Bunu yeniden gözden geçirmemiz gerekiyor. Bu mesele sadece bir şehir plancısının işi değil, sadece mimarın işi değil. Bu aynı zamanda edebiyatçının, felsefecinin, sosyoloğun, şehirde yaşayan herkesin meselesi aslında. Şehre sahip çıkmak hepimizin işi." ifadelerini kullandı.

Arıcan, kongrede şehirlerin dününü ve yarınını konuşacaklarını, sadece tarihe not düşmeyeceklerini, geleceğe yeni ufuklar kazandıracak fikirler oluşturacaklarını kaydetti.

Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın da “Bir şehre vardığınızda size geçmişinizi, tarihinizi hatırlatıyorsa, bir şehre vardığınızda ruhunuz rahatlıyorsa bilin ki o şehri kalbinde aşk olanlar ilmek ilmek dokumuşlardır.” dedi.

Başkan Aşgın, konuşmasının devamında şehirleşme anlamında yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi vererek kongrenin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Kongrede açılış konuşmalarının ardından açılış dersi gerçekleştirildi.

Ankara Üniversitesinden Prof. Dr. Celal Türer, "Şehir bilincinin boyutları" konulu sunumunda, "Bir tezahür olarak şehir, şehir ve din, şehir ve felsefe, şehir ve sanat ile şehir ve bilim" konularında düşüncelerini paylaştı.